Орегано (материнка звичайна) - це багаторічна рослина з сімейства ясноткові. У народі по іншому її ще називають материнка, ладанка, душанка, тілолюб.
Рослина має безліч корисних властивостей, тому широко використовується в медицині. Приправа орегано відома кухарям усього світу і часто асоціюється з італійською і французькою кухнею. У листі материнки виявлені флавоноїди, органічні кислоти, таніни, катехіни, вітаміни і мінерали.
Назва орегано походить від грецьких слів «oros», тобто "гори" і "ganos», що означає "радість" або "захоплення", і може перекладатися, як «насолода горами». Саме греки ще чотири тисячі років назад відкрили корисні властивості цієї рослини, а особливо - її ефірної олії. Спочатку люди використовували орегано тільки для себе. Греки навчилися видобувати саме ефірну олію рослини і використовували в народній медицині. З Її допомогою лікували різні інфекційні та запальні захворювання, вживали всередину, робили компреси і мазі, використовували в чистому вигляді.
Не тільки в Греції, але і на Сході ця ефірна олія ставала популярною. Спочатку її використовували як заспокійливий засіб, для посилення секреції травних залоз, в лікуванні простудних і вірусних захворювань. У китайській медицині за допомогою орегано лікували лихоманку, блювоту, діарею, жовтяницю і шкірні висипання.