Набрякову хворобу або, як її ще називають, набряк кишківника, викликають певні серотипи бактерії E. Coli. Coli, що виробляють потужний токсин (веротоксин). Веротоксин руйнує стінки малих кровоносних судин, включно з судинами мозку, даючи змогу, таким чином, рідині накопичуватися в тканинах шлунка і товстої кишки свині. У результаті, розвивається набряклість. Руйнування мозкових кровоносних судин супроводжується характерними симптомами. "Винними" видами E. Coli вважаються О138, О139 і О141.
Захворювання, як правило, спостерігається на 1-4-му тижні після відлучення, а його пік припадає на 10-й день. Не дивлячись на вдосконалені раціони поросят, експерименти з пізнім відлученням від свиноматок, захворювання продовжує доволі часто зустрічатися на підприємствах України.
Бактерія E. Coli чіпляється до ворсинок тонкої кишки і виробляє токсини. Механізм схожий із початком після від'ємної діареї поросят, що викликається різними видами E. Coli. У період підсмоктування компоненти IgA імуноглобуліну, що містяться в материнському молоці, запобігають прилипанню E. Coli до стінок кишки. Після відлучення поросята втрачають такий захист і стають сприйнятливими до захворювання.